keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Erilaiset ystävännauhat

Koululaisten kesäkerhossa ja kesäleirillä tehdään tänä vuonna vähän erilaisia ystävännauhoja. Aiemmin olen ohjannut sellaisia jotka tehdään lankoja solmimalla. Niistä tulee kauniita, mutta niiden tekeminen kestää kauan. Ja niiden, jotka eivät ole käsistään erityisen käteviä, nauhoista ei välttämättä tule edes niin kauniita. Tämä uusi ystävännauhamalli innosti heti lapsia paljon enemmän. Ja kyllä tämän tekeminen minustakin oli ihan mukavaa. Tyttöni taas innostui niin että ilmoitti heti tekevänsä näitä ainakn sata. No ei se ihan niin paljon ole tehnyt :D

Nauhan nimi on ystävännauha siksi, että halutessaan näitä voi tehdä kaksi samanlaista ja laittaa toisen omaansa ja toisen ystävänsä ranteeseen ystävyyden merkiksi. Valmiista nauhasta tulee pyöreää.


1. Leikkaa pahvista pyöreä kiekko esim. pilttipurkin kannen avulla. Kananmunakenno jossa on tasainen kansi, on paksuudeltaan sopivaa. Tavallinen kartonki on liian löysää ja paksu pahvilaatikkopahvi niin jäykkää että sitä on lasten vaikea leikata. Piirrä kiekkoon keskikohta ja kahdeksan viivaa reunaan. Rei'itä sitten keskikohta ja leikkaa viillot viivojen kohdalle. "Nauhatekolaitteesi" on nyt valmis :)


2. Leikkaa seitsemän haluamasi väristä lankaa. Sopiva pituus on oman kätesi pituus sormenpäistä  olkapään yläreunaan. Jos haluat tehdä pitkää nauhaa, lankoja on helpompi käsitellä jos niistä tekee pieniä "nyyttejä"(katso alin kuva). tavallisesti näin ei tarvitse tehdä. Laita langat nippuun ja tee solmu 5 sentin etäisyydelle nipun päästä. Pujota nippu kiekon keskellä olevasta reiästä.


Laita jokainen lanka kiinni reunaviiltoon. Yksi jää vapaaksi. Käännä vapaa viilto osoittamaan ylöspäin.


3. Laske tyhjästä kohdasta kolmas lanka vasemmalle. Nosta lanka viillostaan ja siirrä se kahden langan yli vapaaseen viiltoon.


4. Käännä kiekkoa niin että vapaa viilto osoittaa ylöspäin ja tee taas kuten kohdassa 3.


5. Valmis nauha alkaa kasvaa kiekon toiselle puolelle. Sitä voi välillä vetää varovasti alaspäin niin että se kasvaa siististi pidemmäksi. Kun pituus on sopiva, tee solmu nauhaan ja jätä taas viiden sentin pituiset langan päät vapaaksi.6. Valmis nauha kiinnitetään ranteeseen merimiessolmulla.

5 kommenttia:

 1. Näyttääpä kivalta, pitänee kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Kiitos mukavasta vinkistä, tiedän mitä muksut tänä kesänä sadepäivinä ja miksei aurinkoisinakin puuhaavat :)

  VastaaPoista
 3. Joo nämä sopivat myös kivasti ulkona tehtäviksi. Leikkien välissä voi istua varjoon lepäämään ja tekemään nauhoja :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvästä ohjeesta. "Laitteen" sai tehtyä helposti myös liimaamalla/teippaamalla kaksi kiiltäväpintaista postikorttia yhteen. Siitä saa tarpeeksi tukevan ja helposti leikattavan. Samalla saa kierrätettyä mm. joulukortit uusiokäyttöön

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tuo kortin käyttäminen. Tämä munakennosta tehty tosiaan hajoaa helposti. Sittemmin olenkin tehnyt kiekot paksummasta pahvista.

   Poista

Kiitos sanoistasi <3